3D-printen heeft de toekomst

Het maken van voorwerpen met de 3D-printtechniek is steeds meer in opmars. Voorheen voornamelijk een methode om snel en goedkoop ontwerp prototypes te maken, begint het meer een manier te worden om voorwerpen te maken naar specifieke wensen van de gebruiker.

SGWB_3D_print-086-LR.JPG

Het grote verschil tussen 3D-printen en de klassieke manier van het maken van producten is dat in veel gevallen in klassieke productietechnieken het voorwerp vanuit een massief stuk materiaal wordt gemaakt door het weghalen (frezen) van overbodig materiaal. Bij het gebruik van 3D-printtechnieken wordt alleen materiaal gebruikt op de plaats waar het nodig is. Deze manier van produceren maakt het voor voorwerpen die een constructieve functie vervullen mogelijk om alleen materiaal te gebruiken op die plaatsen waar het ook een constructieve functie heeft. Dit maakt het optimaal gebruik van materiaal mogelijk. Veel van deze voorwerpen krijgen dan ook een vorm die sterk verwant is met structuren die we uit de natuur kennen. De natuur gebruikt namelijk materiaal op een zeer effectieve manier. Ook in de bouw bestaat er veel belangstelling voor deze nieuwe techniek. De verwachting is dat met deze nieuwe ontwikkeling voor het maken van bouwwerken de volgende voordelen zijn te realiseren:

  • Efficiënter gebruik van materialen
  • Arbeidsvriendelijk (geautomatiseerd) kunnen maken van bouwwerken
  • Vrijheid van vormgeving
Als grondlegger van de droge mortel industrie in de lage landen is Weber Beamix vanaf het beginstadium van de 3D-printtechnologie betrokken geweest bij deze ontwikkelingen. Recentelijk zijn deze ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt, met de start van het 3D-printproject van beton van de TU-Eindhoven. Het project van de TU, waarvoor Weber Beamix de droge mortel levert, is erop gericht om een model te maken dat op basis van de eigenschappen van de verse mortel voorspelt wat voor structuren met de bijbehorende eigenschappen geprint kunnen worden. Na wat strubbelingen in de eerste fase met pompen en besturingstechniek is het proces nu goed onder controle en wordt er dagelijks progressie geboekt. Naast de mortel voor het wetenschappelijk traject levert Weber Beamix ook mortel aan het project ‘NEXT’ van Michiel van der Kley. In dit project wordt naar de designmogelijkheden gekeken van het printen in beton. Meer weten? Kijk dan op www.projectnext.world.  Wilt u meer weten over onze 3D-printtechnologie of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op via (040) 259 79 11. Meer artikelen lezen over onze Voorsprong door Oorsprong? Lees dan de Weber Beamix Magazine. Heeft u liever een gedrukt exemplaar? Laat het ons dan weten. We sturen u graag een exemplaar toe.

Vergelijk eenvoudig onze producten op basis van toepassing, eigenschappen & voordelen en aandachtspunten. Je kunt maximaal 4 producten vergelijken. 

Vergelijk